当会について

ごあいさつ

クリスマス島の塩田

 世界有数の健康食と認められる日本の伝統料理や伝統的食生活を支えてきたものの一つに「真塩、マシオ」といわれる高級塩がありました。我国古来の伝統的製塩がほぼなくなった現在、その真塩の再来といえる塩が「クリスマス島の海の塩」であります。

 1985年ごろ、国連がキリバス共和国クリスマス島の産業育成のため小さな塩田「海水プール」をつくり、天日干しの塩生産を促進しました。これといった産業のない現地の人の働く場所を提供しましたが、この事業はまもなく継続ができなくなり、施設は荒れたまま放置されておりました。これに着目して設備を補修し、塩の生産を再開したのは、キリバス共和国名誉領事の栗林徳五郎氏「1928-2013」でした。同氏は少しでも現地の経済活動に貢献するため、それとこのすばらしい塩をできるだけ多くの方に味わってもらうために日本へ輸入、販売をはじめました。1995年から、いままで途中で天候不順などで生産ができない時もありましたが、今日まで細々と継続されております。

 クリスマス島はキリバス共和国にある人口約3200人のちいさな島です。現在でも島の海抜「一番高いところ」は2m以下であり、海面が上昇すると島全体が水没して、住んでいる島民は難民として移住しなければならないおそれがあります。

 化石エネルギーを大量に消費する我々先進国はできるだけCO2の排出を減らし、温暖化を遅らせることを継続して進めなければなりません。

 南氷洋の栄養の豊富な深層水が大量にわきあがるといわれるキリバスの海は、今や残された希少な海域です。わたしたちはこの環境の大切さを明日を担う子供たちに伝え残すためにも特定非営利法人「クリスマス島海の塩の会」を設立して活動をはじめております。

 今後ともこの塩を通じて、皆様とご縁が続くことをお祈りしてご挨拶といたします。

NPO法人クリスマス島海の塩の会
理事長 栗 林 成 光

当会の概要

団体名称
NPO法人 クリスマス島海の塩の会
設立年月日
2012年3月26日
所在地
〒053-0005 苫小牧市元中野町2−13−16
TEL
0144−34−2111
代表者氏名
栗 林 成 光
活動分野
環境の保全/国際協力
目  的
 
 
キリバス共和国クリスマス島、及びその周辺にて生産される塩やその他の生産物の調査、収穫、製造、販売を行う。それによって、国際協力を深め、世界的な環境保全運動の一つとしてすすめる。

About Christmas Sea Salt Association

Greeting

MASHIO, the Real Salt, is a Japanese high quality salt which has been used for Japanese traditional food also been supported the Japanese food culture that is known as one of the most healthy food in the world.

Today, we don't have much traditional salt manufacture of MASHIO and it is becoming a very rare product, however MASHIO was found in Christmas Island which is Christmas Sea Salt.

The United Nation has invested the small seawater pool to produce the salt by solar energy in Christmas Island in 1985 that to support their industrial development.

It could help to increase the number of local labor in the economical side however it doesn’t last long and the facility has fallen for a while.

Tokugoro Kuribayashi(1928-2013) who was an honorary consul of republic of Kiribati paid attention of this facility and resumed the operation by restoration. He has started to import this salt to Japan since 1995 with the aim of contribute the local economy as well as hoping to deliver this wonderful salt to many people.

Christmas Island is a small island with population of 3,200 in Republic of Kiribati. On this island, the highest sea level is less than 2 meters and therefore rise in sea level is always the fear for islanders that to emigrate as refugees.

Not only Japan but also the other developed countries use the large quantities of fossil energy, however we must kept trying to prevent global warning as well as to reduce a carbon dioxide emission. The ear water in Kiribati contains abundance nutrient components from the deep water from Antarctic Ocean that is rare and significant area.

We established "Nonprofit Organization of Christmas Sea Salt Association" to carry over and to tell to the next generation for this very important environment.

We wish to be in touch with you through this product of Christmas Sea Salt.

NPO Christmas Sea Salt Association
President Sigemitsu Kuribayashi

Profile

NPO NAME
NPO Christmas Sea Salt Association
ESTABLISHMENT
26th March, 2012
ADDRESS
2-13-16, Motonakano-cho, Tomakomai, 053-0005, Japan
TEL
+81-(0)144-34-2111
PRESIDENT
Shigemitsu Kuribayashi
ACTIVITIES
Environmental preservation/International cooperation
PURPOSE
 
 
We examine, harvest, manufacture and sell the salt which is produced in Christmas Island, republic of Kiribati. We believe it will contribute the promotion of international cooperation as well as the global environmental preservation.